utorok 31. decembra 2019

Ťapky , horehronská verzia

Toto je na "hornom stredoslovensku" veľmi tradičný, aj keď trochu zabudnutý recept. Je to sýte, jednoduché a zdravé jedlo, ktoré má viacero obmien. Niekde mu hovoria ťapky, inde trhance, alebo trhané halušky. V podstate ide o zmes rozvarených zemiakov s cestovinou a bryndzou (či tvarohom, alebo aj "vrchom" z žinčice), omastenou rozpraženou slaninou, niekedy aj s cibuľou, kôprom ... proste podľa chuti a regionálneho zvyku. Tu Vám ponúkam verziu z oblasti horehronia.

Recept na asi 5 porcií


Príprava 25 minút, tepelná úprava 25 minút

Suroviny


500 g                 zemiaky
300 g                 polohrubá múka (dá sa aj z hladkej)
200 g                 bryndza
150 g                 údená slanina
2. lyžice            kyslá smotana
podľa potreby   soľ                    

Postup

Zemiaky nakrájame na  menšie kúsky a dáme variť do väčšieho hrnca a väčšieho množstva osolenej vody.
Popritom si z múky, štipky soli a vody vymiesime cesto, ktoré na tenko rozvaľkáme na doske a nakrájame na väčšie fliačky. (Pozn. naše babičky cesto nekrájali, ale trhali, ba dokonca ani nevaľkali, len odštipovali a ťapkali medzi prstami a potom hádzali do vriacej vody so zemiakmi. Odtiaľ názov jedla).
Keď sú zemiaky už  uvarené, vložíme k ním cestovinu, aby sa uvarila.
Zároveň si na panvičke opražíme nakrájanú slaninu.
Keď sú ťapky uvarené ( plávajú na povrchu hrnca ), scedíme ich, aj so zemiakmi a primiešame do nich škvarky, bryndzu a smotanu.
Všetko dobre rozmiešame a podávame .

Poznámky:

Zliata voda zo zemiakov a cestoviny je vynikajúci základ na výbornú , najmä bryndzovú polievku. Stačí pridať bryndzu rozmiešanú s maslom, zemiaky a kôpor, alebo sladkú papriku.

Do ťapiek sa na horehroní pridáva do jedla často aj upražená cibuľka, nie len  škvarky.


 


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára