Recept na asi 5 porcií
Príprava 25 minút, tepelná úprava 25 minút
Suroviny
500 g zemiaky
300 g polohrubá múka (dá sa aj z hladkej)
200 g bryndza
150 g údená slanina
2. lyžice kyslá smotana
podľa potreby soľ
Postup
Zemiaky nakrájame na menšie kúsky a dáme variť do väčšieho hrnca a väčšieho množstva osolenej vody.Popritom si z múky, štipky soli a vody vymiesime cesto, ktoré na tenko rozvaľkáme na doske a nakrájame na väčšie fliačky. (Pozn. naše babičky cesto nekrájali, ale trhali, ba dokonca ani nevaľkali, len odštipovali a ťapkali medzi prstami a potom hádzali do vriacej vody so zemiakmi. Odtiaľ názov jedla).
Keď sú zemiaky už uvarené, vložíme k ním cestovinu, aby sa uvarila.
Zároveň si na panvičke opražíme nakrájanú slaninu.
Keď sú ťapky uvarené ( plávajú na povrchu hrnca ), scedíme ich, aj so zemiakmi a primiešame do nich škvarky, bryndzu a smotanu.
Všetko dobre rozmiešame a podávame .
Poznámky:
Zliata voda zo zemiakov a cestoviny je vynikajúci základ na výbornú , najmä bryndzovú polievku. Stačí pridať bryndzu rozmiešanú s maslom, zemiaky a kôpor, alebo sladkú papriku.Do ťapiek sa na horehroní pridáva do jedla často aj upražená cibuľka, nie len škvarky.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára